Dessvärre ligger bolaget vilande tills vidare. Anmäl till nyhetsbrev – för uppstart igen!

Lära dig paddla kajak

Tänk dig en härlig tur med en kajak ute på en sjö, där du får njuta av naturen på nära håll. Nu ska du givetvis inte ge dig ut och paddla om du aldrig gjort det förut. Det är mycket viktigt att du tar en kurs i kajakpaddling, och inte ger dig ut och paddlar utan erfarenhet.

Utbildning inom kajakpaddling

Det finns allt från enkla kajaker som passar nybörjare till kajaker för de som paddlat länge, och de är mer komplicerade. En annan viktig sak är att kajaken ska kännas trygg att paddla. För att du ska känna dig säker, bör du gå en kurs i kajakpaddling och det finns flera olika att välja mellan. I de olika kurserna får du bland annat lära hur du svänger med en kajak och flera olika paddlingsövningar. Du får också lära dig vilken utrustning du ska ha med, och när kursen är slut ska du helst ha fått ett gediget intresse för kajakpaddling.

Första kursdelen

Du och de andra kursdeltagarna börjar med en teorikurs på land, där instruktören går igenom vilken utrustning du ska ha. Du får också lära dig om olika kajaker, hur de ser ut och vem de passar för. Säkerhet är viktigt att kunna och givetvis ingår det också i kursen. När all information på land är färdig är det dags att prova att paddla kajak i sjön.

I sjön

Du får först träna vid bryggan och då är det paddelteknik som gäller, samtidigt som du ska känna in kajaken så du känner dig bekväm med den. Sedan får du och de andra deltagarna paddla i närheten av hamnen och en bit ut på sjön, runt öar om sådana finns. En instruktör finns med under hela turen, ger tips och knep om vad du ska tänka på under paddlingen. Det sista som sker är att välta med kajaken och öva så kallad kamraträddning. Med andra ord att med hjälp av en kamrat lyckas få upp kajaken på rätt köl igen, ovanför vattnet. Efter genomgången får du paddla själv för att få mer erfarenhet och förhoppningsvis känna att kajakpaddling är något för dig.

Har du pool på tomten

Om du har en nedgrävd  pool eller en ovanmarkspool kan det vara ett perfekt ställe att med övervakning av någon vuxen familjemedlem eller vän träna på när det gäller kajakrollning viktigt är en av de viktigaste delarna att behärska. Och tro oss, du kommer garanterat att behöva behärska tekniken. Då det kan vara bra att träna rollning under lite mörkare förhållanden kan det bara bra att släcka sin poolbelysning om man har det. Se till att få lite poolområde inspiration och även pool inspiration här.

Vem kan gå denna kurs?

Det behövs ingen tidigare erfarenhet av kajakpaddling för att gå denna kurs, det enda krav som behövs är att du kan simma 200 meter i en pool. I kursen får du låna kajak, paddel, kapell, flytväst och våtdräkt.

Tjusning med kajakpaddling

Det är ett trevligt sätt att uppleva naturen genom en paddlingstur i Sveriges vackra sjöar. Paddling ger också bra träning eftersom du sitter upp. Paddla kajak är även mycket trevligt att göra tillsammans med kompisar eller med deltagare i en kajakförening, då du också träffar nya vänner. Finns det små öar där du paddlar är det alltid trevligt att stanna till på dessa för att äta och vila en stund.