Dessvärre ligger bolaget vilande tills vidare. Anmäl till nyhetsbrev – för uppstart igen!

Instruktionsutbildning för längdskidor

Tänk dig en solig dag när snön ligger vit i skidspåren. Du känner att du kulle vilja prova på att åka längdskidor, men … Du har inte åkt det sedan barnsben, när skolan ordnade skolutflykt med skidåkning. Då var det troligtvis inte många elever som tyckte det var särskilt kul, ingenting är roligt när man måste, och de flesta eleverna hade inte heller bra skidor, utbildning eller utrustning. Många lånade syskonens skidor som inte satt bra.

Att tänka på som nybörjare

Det är riktigt roligt att åka längdskidor, och det är också en träningsform för att stärka rygg, axlar och mage. Är du helt nybörjare är det viktigt att du från början gör rätt så inte ryggen tar stryk. Det finns kurser för nybörjare på nätet, och vissa skidskolor har även de viss utbildning.

Varför åka längdskidåkning?

Att träna samtidig som du är ute är bra för hela kroppen. En dag när det är hög och klar luft, med några minusgrader är perfekt för längdskidåkning

 

och det passar även bra för lite äldre personer. Leta reda på ett längdskidspår i närheten av där du bor och känn efter hur det känns. När du blivit van kan du besöka andra och längre spår. Innan du åker iväg bör du ta reda på allt om stavar, skidor och hur de ska vallas. Bor du uppåt i Sverige där snön ligger längre, kan du åka mycket skidor under en säsong.

Tips för nybörjare

Du bör ha bra utrusning som underställ, varma handskar och strumpor, så du inte fryser om händerna och fötterna. Prova flera pjäxor och ta gärna hjälp av försäljaren i en sportaffär. De har koll på det mesta inom skidåkning och hjälper gärna till med pjäxor, stavar och all annan utrustning du behöver.

Innan du ger dig ut på en längre tur i ett spår som går genom skogen, lär dig staka ordentligt och köp ordentliga stavar. Bättre att lägga ner lite extra pengar och få ett riktigt bra par. Det är själva stakningen som tränar upp mage och rygg, och då är det viktigt att du inte blir trött och känner av smärtor i ryggen. Du kan kolla på Youtube hur du ska staka eller gå med i närmaste skidklubb. I dag finns även personliga tränare som hjälper till. Skidåkning lär du dig inte på en dag, det kan ta ett par år innan du känner dig säker och hittat rätt skidor, stavar och valla.

Vad du ska tänka på när du ger dig ut första gången

Första gången du är ute och åker skidor räcker det med en halvtimme. Åk hellre korta sträckor än långa och prova med att åka diagonalt, skjuta ifrån och staka. Testa också din balans genom att stå på ett ben i taget eftersom du ska glida fram på en skida i taget och inte släpa båda i spåret.