Dessvärre ligger bolaget vilande tills vidare. Anmäl till nyhetsbrev – för uppstart igen!

Hur du lär dig spela golf

Golf har blivit en populär idrott som passar allt från barn till pensionärer. Du kan börja ta nybörjarlektioner när du är fem år och uppåt. När du spelar får du både uppleva natur och träffa nya vänner. Om du vill börja spela golf på de banor som finns i Sverige behöver du ett så kallat grönt kort eller ett golf-ID. Det får du genom att bli medlem i en golfklubb, där du kan boka tider för att lära dig golfens regler.

Vad är grönt kort?

När du fått ditt gröna kort har du bevis på att du vet hur golfspelet går till, och det på ett säkert sätt. Du ska nu kunna ta dig runt en golfbana på ett betryggande sätt. För att få ett grönt kort ska du både kunna de teoretiska och praktiska reglerna gällande golf. Det finns två olika sätt att få grönt kort på, och det är att du först registrerar dig på nätet och lär dig teorin, sedan kan du träna på att spela på en golfklubb i närheten där du bor. Du kan även direkt kontakta en golfklubb och höra efter om de har ett introduktionspaket som både innehåller teori och praktiska lektioner. Oftast brukar dessa kurser innehålla ett medlemskap på den klubb du vänt dig till.

Hur ser en golfbana ut?

Oftast består en golfbana av 18 hål som har olika längder. Utslagsplatsen på varje hål kallas tee, och det är därifrån du ska börja spela. Ytan där är klippt (fairway) mot en flagga, vilken i sin tur står på en gräsyta som är finklippt (green). Längs hålet finns sandfyllda spelhinder i form av bunkrar och vattenhinder som du ska spela runt eller över.

Golfutrustning

När du är ny och ska lära dig att spela golf räcker 6–7 klubbor långt. När du lär dig spela får du ofta låna klubbor på klubben för att känna av vilka som passar dig. Bollar är också något du behöver, köp gärna flera stycken och i olika färger. Du behöver även en golfbag att ha klubbor, bollar, peggar och greenlagare i. För att få bättre grepp om klubban kan en handske vara bra att ha och även lämpliga gymnastikskor, med tanke på att banorna är långa är det inte lämpligt att få ont i fötterna.

Slå bollen

Du ska ta dig till greenen och förbi alla hinder som finns på vägen, genom att använda olika klubbor som antingen gör så att bollen flyger långt eller högt. När du ska slå från tee för att komma så långt du kan använder du en så kallad driver. Fairwayklubbor är järnklubbor som används för långa slag för att bollen ska komma in på greenen. För att till sist putta bollen i hål använder du puttern.