Dessvärre ligger bolaget vilande tills vidare. Anmäl till nyhetsbrev – för uppstart igen!

Att bli fotbollstränare

José Mourinho, Arsène Wenger och Jürgen Klopp är bara några exempel på välkända och talangfulla fotbollstränare. För att bli en fotbollstränare på en sådan hög nivå krävs mycket hårt arbete. Om du har ett intresse av att bli fotbollstränare, och kanske någon dag ta dig till samma nivå som dessa tränare, så ska jag förklara hur du kommer igång.

Intresse

Att du borde ha ett intresse för sporten säger sig självt, och om du nu funderar på yrket som fotbollstränare så antar jag att intresset redan finns. Ett starkt intresse för fotboll innebär att du bryr dig om det du gör och de resultat som du kan åstadkomma, vilket är extremt viktigt. Om du har ett intresse innebär det även att du kanske själv har spelat fotboll eller följer olika lag och deras matcher. Detta betyder att du har en förkunskap inom sporten vilket kommer att hjälpa dig enormt då du slipper börja på noll. Något annat som är viktigt är att kunna jobba med människor. Fotboll är en sport med många regler och olika taktiker som ska sättas i prövning. Men fotboll handlar även om ett samspel mellan en grupp människor och som tränare är det din uppgift att få det samspelet att fungera.

Utbildning

Vilken gymnasieskola som du borde gå på för att bli fotbollstränare spelar inte så stor roll. Om du vill så går det ändå att kombinera dina studier med en sport om din skola erbjuder Nationellt godkänd idrottsutbildning (NIU), Lokal idrottsutbildning (LIU) eller Riksrekryterande idrottsutbildning (RIG). Efter gymnasiet kan du till exempel gå en utbildning på en högskola såsom Eslövs folkhögskola. Fotbollstränarlinjen på Eslövs folkhögskola pågår i två år, alternativt bara ett, på heltid. Utbildningens syfte är att du ska lära dig vad rollen som tränare innebär och utvecklas med hjälp av praktik och teori. Ett annat alternativ är Svenska Fotbollförbundets tränarutbildning. Utbildningen för nybörjare heter Tränarutbildning C och kräver alltså inga förkunskaper. Syftet med denna utbildning är att lära sig mer om tränarrollen genom att få en grundläggande förståelse inom områdena spelet, fotbollens ledarskap och fotbollsfys. När du har gjort Tränarutbildning C samt praktiserat i ett år kan du gå på tränarutbildningen UEFA B, som innehåller kunskap om hur man som en modern tränare ska kunna leda sitt lag på bästa sätt. Om du vill bli ungdomstränare så kan du gå Tränarutbildning B Ungdom som riktar in sig på barn- och ungdomstränare. För att gå denna utbildning måste du först ha gått Tränarutbildning C. Tränarutbildning B Ungdom, UEFA B eller en högre tränarutbildning gör det i sin tur möjligt att gå på Tränarutbildning A Ungdom, som enbart riktar in sig på ungdomstränare. Andra utbildningar som erbjuds är bland annat UEFA A och UEFA Pro.