Dessvärre ligger bolaget vilande tills vidare. Anmäl till nyhetsbrev – för uppstart igen!

Att ta körkort

Det finns många saker att tänka på när du ska ta körkort. Här nedan får du en instruktionsguide om vad du ska göra innan du har körkortet i din hand. Det är viktigt med tålamod och att jobba hårt med både teori och körning, för att få ditt körkort så fort du kan.

Körkortstillstånd

Det första du ska göra är att ansöka om körkortstillstånd, och det görs på Transportstyrelsen. Där granskas att du uppfyller alla krav som behövs. Några av dessa är att du ska ha besökt en optiker som kontrollerat att din syn är tillräckligt bra. Även en medicinsk bedömning av en läkare ska ha gjorts, så du inte har någon sjukdom som inte lämpar sig vid bilkörning.

Körskola eller övningsköra privat

Du kan välja mellan att lära dig köra bil med en handledare på en körskola, eller privat. Väljer du att köra privat med en anhörig/vän, ska båda två gå en obligatorisk handledarkurs. För att vara handledare ska du ha fyllt 24 år, ha ett giltigt svenskt körkort eller från ett annat EES-land. Du ska ha haft körkort oavbrutet i fem år under de tio sista åren och du ska även ha lämnat in en ansökan till Transportstyrelsen om att du önskar bli handledare. Som handledare behöver du endast gå kursen en gång, även om du har flera elever samtidigt. Eleven i sin tur ska vara minst femton år och nio månader för att få börja utbildningen.

Handledarutbildningen

Utbildningen omfattar information om hur en körkortsutbildning går till och målet med den. Du får veta vilka regler som ska följas vid övningskörningen, som exempelvis planering, struktur, miljö och trafiksäkerhet. Varje utbildningstillfälle är på ungefär tre timmar, där handledaren får lära sig vilket ansvar han/hon har vid övningskörningen. Eleven i sin tur får lära sig de krav som gäller för att få körkort, både gällande det teoretiska provet och själva uppkörningen.

Teoriprov

Samtidigt som du övningskör ska du läsa teori om alla trafikregler som gäller. Har du valt att ta körkort på en körskola, har du där tillgång till deras studiematerial. Du kan sitta där, läsa och testa dina kunskaper innan det riktiga provet ska göras. Tar du körkort med en handledare får du leta rätt på studiematerial själv. Det kan du göra genom att låna av en vän som nyligen tagit körkort, låna på biblioteket, eller köpa på nätet med mera.

Riskutbildning

Innan du får göra teoriprovet och uppkörningen ska du även ha genomfört en obligatorisk riskutbildning, som sedan är giltig i fem år. Riskutbildningen innehåller två delar, där del ett tar upp alkohol, droger och andra beteenden som ska undvikas vid bilkörning. Del två är den klassiska halkbanan, där du bland annat får lära dig att behärska bilen på halt underlag. När du uppfyllt alla krav, klarat av både teoriprovet och uppkörningen får du äntligen ditt körkort i handen.