Dessvärre ligger bolaget vilande tills vidare. Anmäl till nyhetsbrev – för uppstart igen!

Kom igång med orientering

En vanlig dag med vackert väder är du ute på en härlig promenad eller löprunda. Du sneddar av in på en stig i skogen och under rundans gång ser du ett antal orange-vita skärmar utplacerade. Kanske funderar du på vad det är eller så minns du tillbaka till skoltidens gympalektioner då man fick testa på orientering. Känslan av “det där skulle jag vilja prova på igen” infinner sig och du börjar undra hur man egentligen kommer igång med orientering. Nedan går vi igenom grunderna och vad man behöver för att sätta igång med sitt nyfunna intresse.

Hur går orientering till?

När man orienterar använder man sig av en karta och en kompass för att hitta olika kontroller som markeras med hjälp av orange-vita skärmar. Vid kontrollerna stämplar man antingen digitalt via en löparbricka, som man oftast bär på fingret eller runt handleden, eller med hjälp av en plastklämma som gör olika mönster i ett så kallat startkort. Stämplingen sker för att bevisa att man faktiskt hittat kontrollerna, vilket förstås är poängen med orientering. Fördelen med det digitala systemet är att det även registrerar tiden då du stämplar jämfört med det analoga som bara blir ett bevis på att du var där. Att veta sina tider gör dock främst nytta vid tävlingar, på en något högre nivå eller om man helt enkelt är intresserad av att veta hur fort man tog sig fram. Det viktigaste och kanske finaste med orientering enligt många är gemenskapen inom föreningarna och att man får röra sig utomhus på ett helt annat sätt än många andra.

Hur man sätter igång

För att komma igång på bästa sätt så kontaktar du din närmaste orienteringsförening. Det finns cirka 560 föreningar i Sverige som erbjuder kurser för nybörjade i alla åldrar. Beroende på vilken nivå du tänker dig att just du ska börja med orientering så behöver man ha lite olika förutsättningar när det kommer till kondition och utrustning. Vill du bara prova på så fungerar en vanlig promenadsko eller löparsko och oömma kläder alldeles utmärkt eftersom det då ofta handlar om att vistas i lättare terräng och hastigheten kan variera från gång till att springa. Är intresset större än så är rådet att skaffa sig en riktig orienteringssko eftersom de är utrustade med gummi- eller metalldubbar.
Det finns trailskor med gummidobb och trailrunningskor med metalldubb. Man råder till detta då det kan vara väldigt halt i skog och mark vilket äkta terrängskor hanterar med lätthet och risken att halka och skada sig minskar markant. Värt att nämnas angående klädsel är också att enligt de svenska reglerna måste man, vid tävling, bära heltäckande klädsel. Huvudet och armarna behöver dock inte vara täckta, bortsett från axlarna, så ett linne är till exempel inte tillåtet. Anledningen är helt enkelt att man vill undvika skador orsakade av terrängen eller fall, men det finns tävlingar där shorts och linne är tillåtet.