Guide Nynäshamn

Den 22-24:e september genomfördes en NIL-examnation utanför Nynäshamn i Stockholms södra skärgård.

Fredag:

Det var en mulen fredag och regnet hängde i luften. Vid Lövhagen söder om Nynäshamn skulle ett antal paddlare samlas på eftermiddagen, det var dags för NIL:s Guideexamination. Under dagen hade flera olika kajakbestyckade fordon varit i farten för att vid 15-tiden sammanstråla just här, i södra änden av Stockholms skärgård.
Vi var åtta paddlare som gjorde oss i ordning, sex kandidater och två examinatorer. Kandidaterna släppte iväg parvis för att ”på egen hand” navigera sig fram till kvällens lägerplats. Vi nådde fram samtidigt som den korta skymningen djupnade i och med att regnet tilltog. Utrustningskontroll samt diskussion kring novellfrågorna skedde under flitigt regnande, i pannlampor sken under tarpens beskydd.

Lördag:

Lördagen grydde mulen och lugn och det blev examinatorernas uppgift att hitta utmanande förhållanden för att testa av ”det blöta”. Utmanande förhållanden var det ont om under lördagen dock visade kandidaterna vad de kunde under några timmars tid innan det var dags för lunch. Roll, re-entry, kamraträddning, bogsering och diverse manövrering hann vi med att gå igenom innan det blev matpaus. Efter lunchen förstärktes examinatorgruppen med ytterligare en resurs och eftermiddagen ägnades åt diverse blöta scenarion som inbegrep tekniker och kunskap som testats individuellt innan lunch.
De flesta kandidater var nog rejält trötta när det var dags att gå iland för kvällen. Arbetet var dock inte klart i och med det. Kandidaterna skulle hålla en kort föreläsning inom ett kajakrelaterat ämne de fått sig tilldelat. De skulle dessutom presentera en plan för morgondagen då de ska leda en för dem okänd grupp på en dagspaddling.

Söndag:

Upp tidigt, packa kajakerna och iväg mot Lövhagen där kandidaterna ska möta upp de paddlare som ska vara md oss under dagen. Kandidaterna arbetar tre och tre med varsin halva av den tolv man starka figurantgruppen. Gemensam lunchö är utsedd men rutterna dit ser lite olika ut. Vid lunch får kandidaterna feedback på halva dagens jobb för att ha eftermiddagen på sig att rätta till eventuella kantigheter. Till skillnad från fredagen och lördagen bjuder söndagen på sol, hela tiden vi är på vattnet. Riktigt behagligt höstväder.

Väl iland avtackas och utfrågas figurantgruppen och kandidaterna får sin personliga feedback på hela helgens aktiviteter. Å hela NIL:s vägnar vill vi återigen passa på att tacka er som ställde upp som figuranter. Tack!

Examinatorer var: Leif, Pontus och Tommy.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *