Instruktör Nynäshamn

Under helgen den 24-26 maj genomfördes en Instruktörsexamination utanför Nynäshamn.

toro_1

Vi hade 5 kandidater (Hans Stipek, Bengt Allebrink, Paul Nilsson, Pelle Hammarström och Anders Öström) som skulle under helgen ta hand om 21 deltagare som mestadels kom från Spånga Gymnasium. Examinatorerna var Tommy Mäntynen, Lars Olsson, Pontus Gustavsson och Andi Röder.
Vi möttes fredag eftermiddag vid strålande solsken utanför Nynäs kajak och paddlade därifrån en kort bit över till Bedarön för att hitta en trevlig plats för övernattning och planering av helgens upplägg.

toro_2

toro_3

toro_4

Nästa dag paddlade vi tillbaks tidigt på morgonen för att ta emot gruppen. Solen strålade fortfarande av fulla sin kraft, men som tur var fläktade det lite. Det tog så klart en stund innan alla deltagare hade kommit till rätta med kajak och utrustning, men efter en stund gav sig den ena gruppen iväg söderut längs med Bedaröns stränder. Den andra gruppen satsade på våtövningar nära stranden där gruppen övade på att kapsejsa och att rädda varandra på vattnet. En mycket uppskattad övning, även om det fortfarande var rätt kallt i vattnet. Efter ombyte och fika kom även denna grupp iväg. Nu varvades paddling med kortare teknik-övningspass under förflyttningen fram till övernattningsstället. Väll framme på sydspetsen av den yttre garden gjorde sig alla hemmastadda. Platsen bjöd på fina tältplatser i en talldunge och vidlyftiga sandstränder. Berget intill bjöd på en magnifik utsikt över havet bort mot Nåttarö, med en helt perfekt fullmåne som reste sig. Alla var trötta och nöjda med dagen (bortsett från några med lite solhuvudvärk…) när väl mörkret föll.

toro_5

För söndagen hade vädertjänsterna förutspått ökande nordöstlig vind och en inkommande regnfront. Turligt nog hann vi i alla fall med frukost, packning och en liten stund på vattnet innan regnet hann upp oss. Dagen inleddes med teknikträning på lågt stöd, sedan bar det av på insidan av ögruppen. När vi väl korsade sundet som leder till utsidan av Bedarö fick vi en första kontakt med lite mer vågor och framför allt en ihärdig motvind. Men gårdagens träning var inte förgäves och alla klarade sig fint. Lunchen intogs på läsidan av en mindre ö under några tarpar som skyddade mot regnskurarna som drog in över oss då och då. Skönt sedan att sitta i kajaken igen och känna sig torr och ombonad… Under tiden hade vinden ökat i styrka, så den första paddlingssträckan efter lunch bjöd på en fartfylld medvindspaddling. En av deltagarna tränade vidare på lågt stöd under fart vilket resulterade i en kapsejsning med kamraträddning vilket aspiranterna klarade alldeles galant.

toro_6

Vi tvåtiden var alla åter i land, oskadda och uppfyllda av alla intryck och upplevelser. I det tilltagande regnet blev avskedsmötet kort men alla verkade väldigt nöjda över helgen. Även aspiranterna kunde känna sig nöjda då de under helgen påvisade med god marginal att de är kapabla att leda och instruera grupper på ett säkert och inspirerande sätt!

/ Andi

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *